Wist je, dat cashewnoten gezond zijn?

Ze zitten namelijk boordevol vitamines, mineralen, eiwitten en gezonde onverzadigde vetten. Cashewnoten zijn niet alleen erg lekker als tussendoortje, maar zijn ook lekker als “Topping” op verschillende maaltijden o.a. salades. De ongezouten en ongebrande cashewnoten zijn het meest gezond.

Cashewnoten hebben gezonde en onverzadigde vetzuren. Cashewnoten bevatten voornamelijk zo’n 75% onverzadigde vetten en laten deze vetten nu net in de categorie gezond vallen! Onverzadigde vetzuren verlagen de kans op hart- en vaatziekten en helpen het slechte cholesterolgehalte te verlagen en het goede cholesterolgehalte juist te verhogen.

Cashewnoten zijn rijk aan mineralen

Mineralen hebben een onmisbare regulerende functie in de stofwisseling. Daarnaast zijn mineralen nodig als bouwstof van cellen, weefsels, enzymen en hormonen.

 • Fosfor: geeft (samen met calcium) stevigheid aan het skelet en is belangrijk voor het vrijmaken van energie in het lichaam.
 • Calcium: nodig als bouwstof voor de vorming en onderhoud van botten en tanden. Nodig voor een goede werking van spieren, een normale bloeddruk en gezond zenuwstelsel.
 • IJzer: onder andere nodig voor de vorming van hemoglobine wat een onderdeel van rode bloedcellen is. Rode bloedcellen transporteren zuurstof door het lichaam.
 • Koper: nodig voor de vorming van bindweefsel en botten. Koper zorgt ook voor een goede werking van het afweersysteem. 
 • Zink: weerstand
 • Kalium: regelt (samen met natrium) de vochthuishouding en bloeddruk in het lichaam en is van belang voor een goede werking van zenuwprikkels en samentrekken van spieren.
 • Natrium: regelt (samen met kalium) de vochthuishouding en bloeddruk in het lichaam en is van belang voor een goede werking van zenuwprikkels en samentrekken van spieren, in het bijzonder de hartspier.

Cashewnoten bevatten veel B Vitamines

Cashewnoten bevatten bijna alle B-vitamines, namelijk vitamine B1, vitamine B2, vitamine B3, vitamine B5, vitamine B6 en vitamine B11. Cashewnoten bevatten ook vitamine E en vitamine K.

 • Vitamine B1: nodig voor de energieproductie van het lichaam en een goede werking van het zenuwstelsel en prikkeloverdracht van de zenuw naar de spier. 
 • Vitamine B2: nodig voor de energieproductie van het lichaam, de afbraak van vetzuren en ondersteunt een goede celfunctie. 
 • Vitamine B3: nodig voor de energieproductie van het lichaam en van belang in de vetstofwisseling. 
 • Vitamine B5: heeft een essentiële functie bij de opbouw en afbraak van eiwitten en vetten. 
 • Vitamine B6: belangrijk voor de aanmaak van rode bloedcellen, stimuleert de opname van vitamine B12, speelt een belangrijke rol bij de vorming van veel hormonen en is belangrijk voor met name de eiwitstofwisseling (opbouw en afbraak van aminozuren, de bouwstenen van eiwitten).
 • Vitamine B11: nodig voor een goede celdeling.

Cashewnoten bevatten ook veel Magnesium

Cashewnoten bevatten in verhouding een flinke dosis magnesium. Sterker nog: met een handje cashewnoten (25 gram) krijg je zo’n 15% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid magnesium binnen. Magnesium zorgt onder andere voor een goede werking van de spieren, ondersteunt het de energieproductie en helpt het je lijf bij het opbouwen van eiwitten. Magnesium is ook nodig bij de opbouw van bot en spieren en speelt ook een rol bij de overdracht van prikkels in spieren en in zenuwbanen. 

Maar wist je dat dit mineraal jou ook helpt om te ontspannen? In tijden van drukte gebruikt je lichaam namelijk veel magnesium.

Voedingstoffen Cashewnoten

In 25 gram Ongezouten en ongebrand Cashewnoten zit:

154 KCAL Energie
12.2 Gram Vet
2.1 Gram Verzadigd Vet
5.2 Gram Koolhydraten
1.2 Gram Suikers
1 Gram Vezels
5.3 Gram Eiwit
0.01 Gram Zout

Cashewnoten samengevat

Cashewnoten zijn een uitstekende bron van gezonde, onverzadigde vetzuren die belangrijk zijn bij de opname van vitamine A, D, E en K. Ook zijn cashewnoten een rijke bron van koper.